Video Aspect Ratio: 9:4

Over Anneleen Bru

Liefhebber van gelukkige katten & van gelukkige kattenprofessionals

Anneleen Bru (°1985) adopteerde haar eerste katje Madeleine toen ze 19 was, een Heilige Birmaan. Wist ze toen veel dat dit het begin van een daverend avontuur was. Toen het tijd werd om een thesisonderwerp te kiezen voor haar universitaire opleiding Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, koos ze leuk voor het onderwerp ‘Communicatie bij katten’ en werd zich op die manier bewust van hoe er jaarlijks héél wat katten in asielen terecht kwamen door verscholen gedragsproblemen.


Zo kwam Anneleen in Southampton (UK) terecht, studeerde ze hier drie jaar verder als Master in Companion Animal Behaviour Counselling en werd zo de eerste universitaire niet-veterinaire kattengedragstherapeut van Vlaanderen.


Met de start van Felinova in 2008 kwam alles in een stroomversnelling, de consultaties werden al snel gevolgd door lezingen en opleidingen over kattengedrag voor zowel liefhebbers als professionals. 


Terugkerende feedback blijft weergalmen: ‘Ze kan het zo boeiend en passioneel uitleggen, met veel humor.’ De mensen zitten op het puntje van hun stoel als Anneleen begint te vertellen en al snel had ze door dat dit dé manier was om meer katteneigenaars te bereiken over het welzijn van hun kat en op die manier ze te overtuigen om hun kat anders te gaan behandelen.


Naast de huiskatten, belandde Anneleen ook in Kenya om mee te helpen met onderzoek naar sociaal gedrag bij giraffen. Door een lezing te geven over het trainen van giraffen op een internationaal giraffencongres in San Francisco, kwam ze terecht in de wereld van de dierentuinen. Hier werkt ze intensief samen met dierverzorgers en hun prachtige dieren, waarbij leeuwen, mandrils, bongo’s, tapirs, nijlpaarden, giraffen, boomstekelvarkens, jaguars, amoerluipaarden, rode vari’s en slingerapen reeds de revue passeerden. Dit avontuur bracht haar twee seizoenen lang op het programma ‘De Zoo achter de Schermen’ op één. Anneleen is regelmatig te gast als kattenexpert op tal van tv- en radioprogramma’s en schrijft ze haar kattencolumn voor onder andere Story.


Anneleen haar andere grote passie naast gedragsmodificatie bij dieren is mensen samenbrengen en coachen om deze nieuwe branche verder uit te bouwen. Haar befaamde kattencongres “Poes Café” dat elk jaar doorgaat in november, kent inmiddels zijn vijfde editie in 2017 met het dubbel aantal deelnemers dan eerdere jaren. Van ver komen katteneigenaars en -professionals om nationale en internationale sprekers te aanhoren over kattengedrag en welzijn.


 • Geboren op 12 september 1985
 • Wonende te Kruibeke, Oost-Vlaanderen
 • Gedragstherapeut voor dieren, gespecialiseerd in huiskatten
 • Zaakvoerder van Felinova sinds 2008
 • Licentiaat in Communicatiewetenschappen, Universiteit Antwerpen, BE
 • MSc (Master in Science) in Companion Animal Behaviour Counselling, University of Southampton, UK
 • Stichtend lid & voormalig voorzitter (2017 - 2021) van de Vereniging voor Diergedragstherapeuten (BE, www.diergedragsprofessionals.be)
 • Full certified member van de International Association of Animal Behavior Consultants sinds 2013 (USA, www.iaabc.org)
 • Gastlector Diergedrag op HOGent (Melle), Vives Hogeschool (Roeselare) & Odisee Hogeschool (Sint-Niklaas)
 • Oprichter van de Felinova Cat Coach® beroepsopleiding voor kattenprofessionals (www.catcoach.be)
 • Liefhebber-fokker van Heilige Birmanen sinds 2005

Anneleen in actie

Mijn missie is om katten gelukkiger te maken, elke dag opnieuw 

En door kattenprofessionals sterker te maken, doe ik net dat!